Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Su Deposu
  • Blog
  • Yağmur Suyunu Bahçeniz İçin Verimli Hale Getirmenin 6 Yolu

Yağmur Suyunu Bahçeniz İçin Verimli Hale Getirmenin 6 Yolu

Yağmur Suyunu Bahçeniz İçin Verimli Hale Getirmenin 6 Yolu

Suya olan ihtiyacımız baki olduğundan, susuzlukla karşı karşıya kalmak, insanlığın sonunu getirecektir. Bunun için mevsiminde yağan yağmur son derece önemli. Öyle ki bazı sonbahar ve kış aylarında yağmur ile kar yağışındaki azlık, susuzlukla karşı karşıya kalınmasına sebep oluyor. Barajların doluluk oranları iyice düşerek, susuzluk kapıyı yaz aylarında çalmaya başlıyor. Yağmur suyu hasadı ise bu süreçte son derece kıymetli. Böylece yağmurun en doğru şekilde depolanması sağlanıyor. Peki, yağmur suyunu bahçeniz için verimli hale getirmenin 6 yolu nedir? Şimdi bunlardan bahsedelim.

Yağmur Suyu Hasadı Nedir?

Çatı olukları, nehirler ve daha pek çok alandan pek çok farklı şekilde toplanan yağmur suları, çatı olukları gibi araçlar sayesinde belirlenmiş haznelere yönlendirilmekte ve bu şekilde yağmur sularının toplanması sağlanmaktadır. Toplanan sular özel bir süzme aşamasından geçirilerek temiz su, yağmur suyu depolarında biriktirilecektir. Bu işleme, yağmur suyu hasadı adı verilir. Son dönemde suya ulaşmanın zor olması ve yağmur yağma sıklığının azalması, bu tarz işlemlerin değerini artırmaktadır.
Bahçede pek çok sebze ve meyve yetiştirildiğinden, yağmur suyuna ihtiyaç çok fazla olur. Çünkü evdeki suyu kullanmak maddi açıdan kişiyi fazlasıyla zor duruma düşürecektir. İşte bunun için sebze ve meyvelerinizi yetiştirirken su ihtiyacını yağmur suyundan karşılamak isterseniz, yağmur suyu hasadını tercih edebilirsiniz. Ayrıca bunun için özel olarak hazırlanan yağmur suyu depoları, suyu dilediğiniz sürede depolamaya devam edecek, kullanım açısından da büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca bulunduğu konum, büyüklük ve hacim gibi pek çok faktöre dikkat edilerek hazırlanan yağmur suyu depoları, polietilen isimli maddeden üretildiğinden, sağlık ve hijyen açısından da son derece önemlidir.

Yağmur Suyunu Bahçede Verimli Kullanmanın 6 Yolu

Suya ulaşmanın zor olduğu ya da sulamada evdeki suyun kullanılmasının gerektiği durumlarda yağmur suyu hasadı devreye girer. Bu şekilde suya ekstra para verilmeden temiz şekilde toplanmış olur ve depoda biriken su her an kullanılabilir. Peki, yağmur suyunu bahçeniz için verimli hale getirmenin yolları nelerdir? Şimdi bunlardan bahsedelim.

Çatı Olukları

Yağmur suyunun en hijyenik şekilde toplanması ve süzülerek yağmur suyu depolarına aktarılmasını sağlayan yöntemdir. Bu şekilde yağmur suyu çatı olukları sayesinde herhangi bir yere temas etmeden depolara aktarılmakta, kirlenmediği için su son derece temiz olarak depolanabilmektedir. Ayrıca temiz bir depolama sağlandığından, bu tarz teknolojiyi kullanan evlerde çatı oluklarına çok sık başvurulmaktadır. Böylece 3 tonluk su deposu gibi büyük ölçekli yağmur suyu depoları doldurulabilmektedir.

Güneş Panelleri

Son dönemde yağmur suyunun toplanmasına yönelik teknolojiler arasında güneş panelleri de gösteriliyor. Bu paneller güneşten aldığı enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürse de üzerlerine düşen yağmur sularını kanallar aracılığı ile yağmur suyu depolarına aktarmaktadır. Bu şekilde hem elektrik enerjisi güneşten sağlanmakta hem de yağmur suları depolarda toplanarak bahçelerde kullanılabilmektedir.

Uygun Çukurlar Oluşturma

Bahçelerde yağmur suyu toplamak için kullanılan yöntemlerden bir tanesi de uygun çukurlar açmaktır. Bu çukurlara çakıl taşları yerleştirildikten sonra üzerine kum ve gübre doldurulmakta, böylece suyun bitkilerin bulunduğu yerin alt katmanında birikmesi sağlanmaktadır. Su tutucu özelliği artan toprak, bitkileri uzun süre sulama avantajını ortaya çıkarmaktadır.

Yağmurun Buharlaşmasını Önlemek

Toprağa yağan yağmur belirli bir süre sonra buharlaşmakta ve toprak kuruyarak, yeniden suya ihtiyaç duymaktadır. Ancak malç olarak adlandırılan sistem sayesinde topraktaki suyun buharlaşması önlenmekte, bu şekilde suyun uzun süre toprakta kalması sağlanmaktadır. Bunu sağlamak için toprağın üzerine çim, saman ve ot gibi bitkiler yerleştirilmekte ve bitkiler güneşin zararlı ışınlarından toprağı korumaktadır.

Eğimli Arazi Kullanımı

Eğim olan arazilerde yağmur suları eğimin olduğu tarafa doğru akacağından, ona yönelik kanallar oluşturulmakta ve kanallar sayesinde yağmur suları eğimden aşağı doğru akmaktadır. Daha sonra süzülerek depolara aktarılan su, bahçelerde kullanılabilmekte ve yağmur sularının hasat edilmesi sağlanmaktadır.

Hügel Kültür

Verimi düşük ve susuz toprakların canlandırılması, bitkiler için toprağın veriminin artırılması için gerçekleştirilen uygulamalardan bir tanesidir. Bu uygulama sayesinde bitkiler için uygun yaşam alanları oluşturulmakta, aynı zamanda bitkilerin ihtiyacı olan tüm gereksinimler karşılanabilmektedir. Ayrıca yağmur sularının da etkisi ile verimi artan toprak, hasat süresince çiftçi için de büyük kazançlar ortaya çıkarmaktadır.
Yağmur suyu hasadı sayesinde temiz yağmur sularının özel araçlar kullanılarak yağmur suyu depolarına aktarılması sağlanır. Böylece evdeki su bahçe sulamada kullanılmadığı için maliyetler azalır ve bitkilerin ihtiyacı olan suyu yeterli verememe durumu ortadan kalkar. İşte bunun için kullanılacak yağmur suyu hasadı uygulamaları sayesinde belirlediğiniz büyüklükteki yağmur suyu deposunu doldurabilirsiniz. 1 tonluk su deposu ya da daha büyük ölçekli su depolarını tercih edebilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız “Yağmur Suyunu Bahçeniz İçin Verimli Hale Getirmenin 6 Yolu” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de bu uygulamaları kullanıp yağmur suyu depolarınızı doldurabilirsiniz. Polietilen ve polyester maddeleri kullanılarak üretilen yağmur suyu depolarına ise Karmod Plastik sayesinde ulaşabilirsiniz.

02 Mart 2023
×
Sepetinizde şuan {{ basketItems.length }} ürün var.
Product Image
{{ item.piece }}
×