Ülkemiz, dört mevsimi de yaşayan bir coğrafyaya sahiptir. Özellikle Karadeniz Bölgesi çok fazla yağmur alan bir bölgedir ve bu tarz bölgelerde yağmur suyu hasadı tankı çok fazla kullanılmaktadır. Yağmur suyu hasat sistemi kurulduktan sonra bir tank satın alınması gerekir. Bu tanklar aynı zamanda uygun fiyatlıdır ve depoladığınız su sayesinde kendisini uzun vadede amorti edecektir ve faturalardan tasarruf sağlar. Bu kapsamda bizlerde sizler için araştırdık ve aşağıda tank seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları listeledik.
İlk olarak, toplanması ve depolanması gereken yağmur suyu miktarını hesaplamak gerekir. Küçük bir ev veya bahçe için 1.000-5.000 litrelik bir tank yeterli olacaktır ancak kalabalık ailelere, çiftliklere veya endüstriyel amaçlara sahip evler 10.000 litreden daha büyük bir kapasiteye ihtiyaç duyabilir.
Tankın kurulacağı alanı ölçün ve bu alana uygun bir depolama ürünü satın almanız gerekir. Daha küçük alanlar için duvarlara veya saçakların altına güzelce oturacak bir depolama ürünü satın almalısınız.
Yağmur suyu tankları, her biri kendi güçlü yönlerine sahip üç farklı malzemeden yapılır. Bu malzemeler polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Polietilen kullanılarak üretilen depolama ürünleri hafif, dayanıklı ve paslanmazlar. Çoğu ev ve bahçe kullanımı için uygundur ve çok fazla tercih edilmektedir. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolama ürünleri ise dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Paslanmaz ve korozyona dayanıklıdır. Polyester kullanılarak üretilen depolama ürünleri ise kimyasal dayanıklılıkları çok yüksektir. Çok güçlü, aşırı hava koşullarına dayanıklıdır. Bütçenize, iklime ve suyu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak bir depolama ürünü seçebilirsiniz.
Yağmur suyu hasadı sistemi, su tasarrufu sağlamak, su faturalarından tasarruf etmek ve çevre dostu amaçlar doğrultusunda kurulmaktadır. İyi planlanmış bir kurulum, etkili olarak yağmur suyu toplama ve depolamayı sağlamak için uygun ekipmanlar gerekir. Bu kapsamda ilk önce ihtiyaçlarınızı ve konumunuzu değerlendirin. Ev veya bahçenizde kullanımınıza göre toplamanız ve depolamanız gereken yağmur suyu miktarını hesaplamanız gerekmektedir. Bu kapsamda kurulum aşamalarını sizler için ayağıda listeledik.
Çatınız orijinal bir yağmur suyu toplama yüzeyidir. Metal ve kiremit çatılar, daha temiz bir su akışı sağladıkları için mantıklı bir çatı malzemesi seçimidir. Suyu kirletebilecek çatı malzemelerini kullanmayın. Çatı bölümünde bulunan olukların ve iniş borularının iyi durumda olduğundan, yoksa bu bölüme oluk yapmanız gerekir.
Çatı kenarlarınıza saçaklar ve oluklar taktıktan sonra yağmur suyu iniş borularına doğru akacaktır. İniş borusu, tıpkı bir kanal gibi suyu depolama tankına yönlendirecektir. Yağmur toplama sistemine döküntülerin girmesini önlemek için oluk koruyucuları veya ağ örgüsü takabilirsiniz.
Oluklardan veya deponuzun su giriş kısmına filtre takabilirsiniz. Filtreler ile birlikte kir, yaprak ve kuş pislikleri taşıyabilen ilk yağmur akışı ile depoya girmeyecektir.
Alan, su gereksinimleri ve bütçenize bağlı olarak su depolama tankınızı seçin. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolama ürünlerini öneriyoruz. Çünkü bu depoların hem gıda temasına uygunluğu bulunmakta hemde uygun fiyatlıdır.
Yağmur suyu hasadı, uzun vadede birçok faydası olan kolay bir sistemdir. Paradan tasarruf etmenin yanı sıra, yağmur suyunu toplayıp daha fazla kullanarak daha çevre dostu bir yaşantınız olabilir. Bu sistemleri su deposu modellerinden kullanarak, kolayca kurabilirsiniz. Yağmur suyu hasadının avantajları arasında ilk olarak su faturalarınızdan tasarruf sağlar. Doğrudan çatınızdan toplanan su, bitkileri veya çimleri sulamak, araçları yıkamak ve dış yüzeyleri temizlemek gibi çok çeşitli işlevler için kullanılabilir. Tasarruflar zamanla artacak ve bunu hem haneler hem de işletmeler için çok uygun maliyetli yatırımlardan biri haline getirecektir. Yani bu sistem zamanla kendini amorti edecektir.
Yağmur suyu hasadı mevsim değişkenlerinin kurak olduğu bölgelerde de kurak mevsime hazırlanmak için kullanılmaktadır. Yağmurlu dönemlerde suyu depolayabilir ve yağmur olmadığında yedek bir su tedariğinizin olmasını sağlar. Bu tarz bir kullanım, bahçeler, hayvancılık ve tarımsal ihtiyaçlar için çok faydalıdır. Yağmur suyunda, klor gibi arıtılmış musluk suyunda bulunan kimyasalların çoğu yoktur. Birçok bahçede ayrıca yağmur suyu kullanımı sayesinde daha iyi büyüme ve sağlıklı ürünler yetişebilir.