Temiz su Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişiklikleri her geçen gün dünyamızı daha derinden etkisi altına alıyor. İklim bilimciler günümüzde küresel ısınma olgusunda hem fikirler. Dünya nüfusunun yüzde 85’inin iklim değişikliklerinden olumsuz anlamda etkilendiği vurgulanıyor. Bu olumsuz durumun en önemli sonuçlarından biri de küresel ısınmayla dünya üzerindeki yağış dengesinin tamamen bozulması oldu. Bazı yerlerde beklenmedik miktarda yağışlar oluşurken çoğu bölgelerde de uzun süre kurak geçen bir iklim kuşağı hakim olmaya başladı. Kuraklıkla sular azaldı, temiz su kaynaklarına ulaşım son derece güç hale geldi.
Yağmur hasadı ev, okul gibi her türlü binaların çatı oluklarına yapılan bağlantılarla yağmur esnasında suyu toplayan sisteme verilen addır. Bu sistemin en önemli parçalarından biri de yağmur suyu hasadı depolarıdır. Yağmur esnasında derelerden toplanan sular yağmur hasadı tanklarında biriktirilerek depolanır. Su deposu dolduğunda suyun tanktan çıkmasını kolaylaştıran bir boru ile depodan atılması sağlanır.
Depolanan sular evsel kullanımlar başta olmak üzere bahçe sulamaları gibi çok farklı alanda değerlendirilmektedir. Bu yenilikçi hasat sistemiyle yağmurda akıp giden sular toplanarak bedavadan kullanıma sunulmaktadır. Hem yağmur suyunun caddelerde akarak kirlenmesinin önüne geçilmekte hem de merkezi şebekeden temiz su tüketimi azaltılarak su tasarrufu sağlanmaktadır.
Karmod 1986 yılından bugüne su deposu üretiminde lider markadır. Sektördeki uzmanlık ve geliştirdiği modern üretim teknikleriyle 5 bin litreden 100 tona varan toplama kapasitelerinde yağmur suyu depo çözümleri sunmaktadır. Karmod yağmur hasadı depolama tankları iki ayrı hammadde grubunda üretim gerçekleştirmektedir. Polietilen yağmur suyu depolarında 5 bin litreden 25 bin litreye onun üzerinde modelde standart üretim yapmaktadır.
Bir diğer önemli depo modeli ise polyester su depolama tanklarıdır. Polyester depolarda 5 tondan 100 tona çok sayıda modelin üretimi bulunmaktadır. Karmod’un tüm üretimlerinde olduğu gibi yağmur hasadı depoları da uzun ömür dayanımında kullanım üstünlüğüne sahiptir. Toprak altı depo özelliğiyle yağmur suyu toplanmasına ekstra kolaylık sağlar.
Yukarıda da vurguladığımız gibi küresel iklim değişikliklerinin etkisini bundan sonraki yıllarda daha yakından hissedeceğiz. Temiz su kaynaklarına ulaşmak zorlaşacak ve suyun depolanması çok daha önemli hale gelecek. İşte yağmur suyu depoları yakın zamanda en çok ihtiyaç duyacağımız çok önemli bir araç haline gelecek. Yakın zamanda gerçekleşecek kuraklık kaynaklı su kesintisi ve kısıtlamalarında yağmur hasadı tankları bize çok büyük avantajlar kazandıracak.
Yağmur suyu toplama sistemi sayesinde kendi temiz suyumuzu depolayarak kuraklık döneminden etkilenmeden bize özel su kaynağına ulaşabileceğiz. Yağmur suyu toplama sistemi fiyat analizini yaparken bize uzun yıllar kullanım sürecinde yaşatacağı tasarruf ve kazançları da hesaplamak gerekir. Pratik yağmur suyu depoları devreye girdiğinde su faturalarından önemli tasarrufla kazançlı çıkmanızı sağlayacak.
Yağmur hasadı depoları müstakil konutlar, toplu konut siteleri, okul ve hastaneler, otel ve sosyal tesis işletmeleri gibi çok sayıda alanda kullanılabilecek pratik sistemi sahiptir. Ev veya işletmenize öze yağmur suyu depolama sistemi fiyat ve projesi için mutlaka bilgi almanızı öneririz. Depoda toplanan yağmur suları temel olarak evsel kullanımda, sulama ve araba yıkama gibi amaçlar için kullanılabilir. Toplama sistemine entegre edilecek su arıtma sistemiyle yemek pişirme ve içmede de kullanılabilir hale getirilebilir. Sistem kolaylıkla temiz su kaynağına dönüştürülebilir.
Yağmur hasadından toplanacak suyun depolanması için yer altı depolama tanklarının tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Hem suyun toplanması kolaylaşacak hem de toplanan su çok serin kalacaktır. Zemin üzeri kullanımlarda yağmur suyu depoları siyah veya koyu mavi renkte satıl alınarak suyun dış etkenlerden etkilenmeden daha sağlıklı muhafazası mümkün olacaktır.
Büyük ebatlı yağmur suyu depoları özellikle evsel kullanımlar için pahalı gelebilir. Ancak bireysel kullanıma özel tonajda depo ile yağmur suyu toplama sistemi fiyatı çok ekonomik hale getirilebilir. Sonuçta sistemin topladığı su bedava toplanan suyun kullanımı da ücretsizdir. Su faturalarına tam tasarruf sağlayan bu sistem mutlaka değerlendirilmeli. Şebeke suyu fiyatlarının yükselmesinden etkilenmeden bedava su kullanımımın mutluluğunu yaşayın.
Bir kişinin günlük ortalama 150 litre su tükettiği hesaplanmaktadır. 4 kişilik bir ailenin 600 litre civarı günlük suya ihtiyaç duyuyor. Bu da yıllık 220 bin litre bir suya karşılık gelir. Yağmur suyu hasadı deposundaki suya yılın her günü ihtiyaç duymayacağınızda bir gerçek. Özellikle yılın sıcak ve kurak geçen 4 ila 6 ayı hesaplanarak bir depolama tankı almanız tavsiye edilir. Bütçenize göre 10 ila 20 tonluk yağmur hasadı depoları tercih edilebilir. Otel ve sosyal tesis gibi işletmeleri için kapasiteye göre yağmur suyu depolama projesi çıkartılması yatırım tercihini kolaylaştıracaktır.
Yukarıda da vurguladığımız gibi yağmur suyu depolama sistemi bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Depo bu sistemin önemli bir parçası. Sisteme su arıtma sistemi bağlandığında toplanan su içme suyu için de güvenli hale gelmektedir. Toplanan yağmur suyunu özel filtre etmeden kaynaktan içmek havadaki kirleticiler ve toplama şartlarındaki kirlenmeler nedeniyle tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında temizlik, sulama gibi kullanımlar için kaynaktan doğrudan kullanım bir sorun oluşturmayacaktır.