Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Su Deposu
  • Blog
  • Yağmur Suyu Deposu için Ne Zaman Bakım Yapmalı veya Değiştirmeliyim?

Yağmur Suyu Deposu için Ne Zaman Bakım Yapmalı veya Değiştirmeliyim?

Depolar, pek çok açıdan kullanıcılarına avantaj sağladığı gibi çevremize ve doğamıza da katkı bulunmamızı sağlamaktadır. Bir su deposu satın alarak yağmur suyu hasadı yapabilirsiniz. Çocuklarımızın ve Dünya’mızın geleceği için yağmur suyu hasadı sistemi hemen hemen her yere konumlandırıp kullanabilirsiniz.

Yağmur suyu hasadı geleceğimiz için büyük önem arz ediyor fakat hasat sisteminin su faturamıza yansıyan olumlu bir yanı da bulunmaktadır. Yağmur suyu hasadı sistemini, sadece bir su deposu alarak dahi binanıza yerleştirebilirsiniz. Böylece bitki sulama, temizlik gibi alanlarda depolamış olduğunuz suyu kullanabilirsiniz.
Bir deponun temel olarak yağmur suyu hasadındaki amacı, yağmur toplama alanından gelen suyun birikmesine ve korunmasını sağlayarak, depolanan suya ihtiyaç duyulduğu takdirde tahliye edilerek kullanılmasını sağlayan araçlar olduklarını görmekteyiz.

Yağmur suyu depoları çok uzun süre kullanılabilirler. Genellikle polietilen hammaddeden üretilirler fakat istediğiniz depoyu satın alarak yağmur suyu hasadı sistemi kurabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı depoları neredeyse hiç bakım istemez, ufak çaplı delinmeler ve hasarlar meydana geldiyse, bu hasarların tamiri yapılabiliyor. İlk satın almadan sonra görebileceğiniz hasarları dert etmenize gerek yok keza bütün depoların imalat hatalarına karşı iki yıl boyunca garantisi bulunmaktadır. Yağmur suyu hasadı deponuzu daha uzun ömürlü kullanmanız için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

1-) Deponuzu doğru yere konumlandırdığınızdan emin olun.

Deponun daima doğru yere konumlanmış olması gerekmektedir. Bu durum sadece yağmur suyu hasadı sistemleri için değil, bütün depo kullanımları için önemli bir adımdır. Fakat yağmur suyu toplama sistemlerinde bu adım biraz daha kısıtlı olabiliyor. Özellikle apartmanlarda yağmur suyunun toplandığı çatı ve suyun kanalize edildiği boruların altına konumlandırmak gerektiğinden depolar sadece bu alanlara konumlandırılıyor. 

Deponun konumlandırıldığı alanın mümkünse kapalı olması gerekmektedir. Kapalı ortamda bulundurulan depo, dış çevre koşullarından daha az etkileneceği için daha uzun ömürlü olacaktır. İçeriğin güvenliği açısından ise direkt olarak Güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır. Aksi halde depolanan su, yaz mevsimlerinde hep sıcak, kış mevsimlerinde ise hep soğuk olacaktır.

2-) Depo temizliğini düzenli olarak yapın.


Depo temizliği hep atlanan bir adım olmuştur. Yağmur suyu toplama sistemlerinde kullanılan depolar, genellikle içerisinde sadece su bulunduğu için pek fazla temizliği ön planda tutulmaz. Fakat temizlik her depo için artık şarttır.
Yağmur hacmine uygun bir depo seçimi yapın.
Bir ihtiyaç amacına uygun depo seçmek her sektörde problem olabiliyor. Yağmur suyu hasadı sistemlerinde ise bölgeye yağan yağmur analiz edilmelidir. Yağışlar değişkenlik gösterebilmektedir. Yağmur suyu hasadı amacı ile bir depo satın almak istiyorsanız, maksimum yağmur hacmini hesaplayarak satın almanız önerilmektedir. Depolanan suyun daha temiz bir şekilde depolanması için suyun depodan içeriye girdiği noktada bir filtre konulması önerilmektedir.
Filtre işlemlerini
Yağmur suyu hasadı sistemlerinde filtre işlemleri genellikle suyun içme amacıyla kullanıldığı zaman yapılmaktadır. Fakat apartman ve işyerleri gibi yerlerin yağmur toplama alanı her zaman temiz değildir ve temiz olması mümkün de değildir. Bu sebepten ötürü, kalın yabancı maddeler için yağmur suyunun depodan içeriye giren kısmına kalın bir filtre takılmalıdır. Ardından içme için kullanılacaksa daha ince bir filtrasyon yapılarak içmek için kullanılmalıdır.

3-) Yağmur Suyu Hasadı Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yağmur suyu hasadı sistemleri üç farklı bölümden oluşmaktadır. İlgili üç farklı bölümü hem en basit şekilde hem de kapsamlı bir biçimde kurabilirsiniz. Bölümlerin adı, yağmur suyu toplama alanı, yağmur suyunu iletme bölümü ve yağmur suyunun depolandığı alan olarak adlandırılır. 

Tersten başlayacak olursak, yağmur suyunun depolandığı alan pek çok hacimde üretilen depolardan oluşmaktadır. Deponuzu bölgenizdeki maksimum yağmur hacmine göre ister polietilen isterseniz de polyester su deposu olarak seçebilirsiniz. Yağmur suyunun depoya kanalize olduğu bölüm ise en basit haliyle yağmur suyunu depoya yönlendiren borular veya kanallar sistemidir. Son olarak yağmur suyunun toplandığı alan en basit haliyle çatılardan oluşmaktadır. Bu alanlar genellikle olabildiğince çok büyük alanları kapsar. Çünkü yağmur suyunun m2 bazında düştüğü alan hesaplanmaktadır. 

Yağmur suyu toplama alanı, yağmur suyunun depoya kanalize olduğu kanal veya borular sistemi bölümü, yağmur suyunun depolandığı alan olarak sınıflandırdığımız üç alan aracılığı ile yağmur suyu hasadı sistemleri çalışmaktadır. Büyük çapta yağmur suyu depolayabileceğiniz gibi basit ve küçük sistemlerde de kullanabilirsiniz.

Yağmur Suyu Hasadı Sistemlerinin Önemi Nedir?

Yağmur suyu hasadı sistemi pek çok ülkede kullanılmakla birlikte, bazı ülkelerde de yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir. 2015 senesinde bilim insanlarının, Dünya’daki büyük metropollere yaptığı uyarılar; büyük metropollerin yakın bir gelecekte artan nüfus artışından dolayı büyük bir su krizi yaşayacağı yönündeydi. Bazı metropol yetkilileri yağmur suyu hasadı sistemlerinin büyük çapta olanlarını şehrin yağmur alan bölümlerine istasyon olarak kurdular. Bu metropollerden en büyük örnek ise Sydney’dir.

Hali hazırda su problemi ile karşı karşıya olan bir metropol bulunuyor. Bu metropol Güney Afrika’da bulunan Cape Town’dur. Cape Town yerlileri suyu birkaç kez kullanıyorlar. Bölgeye gelen turistlere ise memnuniyet sağlamak adına biraz bol tutulmuş fakat turistlerden de suyu idareli kullanmaları hususunda uyarılar yapılıyor. Eğer Cape Town’da yaşasaydınız komşunuzun arabasını asla temiz göremezdiniz. Su ile araba temizlemek suyun boşa kullanımı anlamına geliyor. 

Böylece sizlerle yağmur suyu hasadı depolarının bakım ve değişimini, yağmur suyu hasadının önemini kaleme almış bulunduk. Sizlerde bu depolardan bir tanesine sahip olmak isterseniz, Karmod’un uzman müşteri temsilcileriyle görüşebilir, fiyat teklifi alabilirsiniz.
 

05 Eylül 2022
×
Sepetinizde şuan {{ basketItems.length }} ürün var.
Product Image
{{ item.piece }}
×