Depoları, son zamanlarda çevremizde çok görüyoruz fakat çevremizde göremediğimiz depolarda olabilir. Göremediğimiz su deposu ise toprak altı tanklardır. Bu tanklar, doğası gereği toprak altında olduğundan çoğu zaman sadece kapak ve boğaz kısmı görünür. Bilmeyenler için bu görüntü bir depo havası yaratmaz.
Toprak altı tanklar hem sanayi alanında hem de bireysel alanda kullanılabilen bir depodur. Bireysel alanda daha çok içerisine tarım ilacı depolanırken bazende foseptik deposu olarak kullanılıyor. Sanayi alanında da yine değerli olan kimyasal veya gıda içeriklerinin güvenliğini sağlamak veya serin tutmak amacı ile kullanılmaktadır.
Genel olarak depolama ürünlerinin temel amacı ise, gıda veya kimyasal fark etmeksizin bir içeriğin dış etkenlerden veya mevsim koşullarından korunması amacıyla depolanıp, isteniyorsa nakliye edilmesi, ihtiyaç duyulduğunda içeriğin tahliye edilerek kullanılmasına imkan tanıyan araçlardır.
Bir toprak altı deponun içme suyunun kalitesine önemli ölçüde bir etkisi yoktur. Suyun kalitesi, suyun mineral seviyesi ve bakteri seviyesine göre belirlenmektedir. Fakat içme suyu mevzubahis olduğunda deponuzun içerisindeki suyu mutlaka filtre ederek içmeniz önerilir. Suyun kalitesini ölçmeye yarayan bazı cihazlar sayesinde suyunuzun kalitesini ölçmeniz mümkündür. Depoların temel amacı sadece sizlerin depoladığı temiz suyu korumaktır. İçme suyu gibi hassas içeriklerin depolaması söz konusu ise her kullanımdan sonra deponuzu temizlemeniz veya temizlettirmeniz önerilmektedir.
Toprak Altı Su Deposu Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olmak üzere üç farklı hammamdde ile üretilirler. Toprak altı tanklar, genellikle polietilen ve polyester hammadde ile üretilir. Bunun bir sebebi fiyatının daha uygun olması bir sebebi de toprak altına daha kolay gömülebilmesidir.
Her hammaddenin kendine özgü bazı üstünlükleri bulunmaktadır. Fakat toprak altı tankların diğer depolardan en önemli üstünlüğü ise toprak altında olduğu için içeriğin maddi ve manevi açıdan güvende olmasıdır. Örnek verecek olursak, bir foseptik deposu çok kötü kokar fakat toprak altında olduğu için hem yeryüzünde kalan alanı kullanabilirsiniz hem de kapağı açılmadığı takdirde bir kötü koku ile karşılaşmazsınız. Daha detaylı bilgi için her iki deponun da genel özelliklerini kaleme almak gerekmektedir.
Polietilen Toprak Altı Su Deposu Özellikleri
Polietilen gıda ile teması olan her ürünün hammaddesi olarak kullanılabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise gıdaya uygunluğunun bulunmasıdır. Bu hammaddenin gıdaya uygunluğu ise uluslararası düzeydedir. Yani bu demek oluyor ki, Dünya çapında her ülkede gıda ile teması bulunan her ürün polietilen ile üretilebilir.
Polietilen yeraltı tanklar gıda depolamasına en uygun tanklardır. Su gibi içerikleri, yer üstü depolara göre birkaç derece daha serin tutabilmektedir. Polietilenin hammadde olarak zararlı ışın yalıtımı bulunur fakat polietilen toprak altı su deposu modellerinin ekstra olarak bir de toprak yalıtımı da bulunmaktadır. Üretim şekilleri monobloktur. Monoblok üretim şeklinde depolar, polietilenin kalıplara dökülmesi ile tek parça halinde üretilir. Bu sayede depo üzerinde ek veya perçin bulunmaz. Böylece daha sağlam ve uzun ömürlü hale gelir.
Polyester Toprak Altı Su Deposu Özellikleri
Polyester tanklar kimyasal dayanıklılıkları ile ön plana çıkar. Özünde cam elyaf ve polyester reçine kullanılarak üretilse de kimyasal dayanıklılığı sağlamak için üretimde izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçine kullanılır. Bu üretim şekli sayesinde yerinde montaj avantajı bulunur.
Polyester depolarda genellikle mazot, tarım ilacı gibi kimyasal maddelerin depolaması amacıyla kullanılmaktadır. Çalışma ısı oranı en sıcak +60 dereceye kadardır. Foseptik deposu olarak kullanılmaya uygundur.
Ortak Özellikleri
Toprak altı tankların kendilerine özgü üstünlükleri bulunduğu gibi ortak özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerden bazıları ise şöyledir; tüm depolama ürünlerinin iki yıl boyunca garantisi bulunmaktadır. Bu garanti imalat hatalarını kapsar. Her ne kadar toprak altı tankların hasar alması veya delinmesi zor olsada, böyle bir durum olduğunda tamiri yapılabilmektedir. Fakat toprak altı tankların tamiri diğer depolara göre biraz zor yapılmaktadır. Sonradan gelişen depo hacmi ihtiyaçlarınıza yeni bir depo alarak giderebilirsiniz. Aldığınız yeni deponun eski deponuz ile arasında paralel bağlantı yapılmaktadır. Bu tankların belki de en önemli özelliği ise ultraviyole ışın dayanımıdır. Hammadde özelinde bir yalıtımı bulunurken, ekstra olarak toprak yalıtımı da bulunmaktadır.
Böylece toprak altı depoların genel özelliklerini ve içme suyuna olan kalitesini kaleme almış bulunduk. Sizlerde bir toprak altı veya toprak üstü depolardan bir tanesine sahip olmak isterseniz müşteri temsilcilerimizle görüşüp teklif alabilirsiniz.