Ülkemizde pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bu depoların pek çok farklı kullanım alanı bulunuyor. Tarlalar ise bu arazilerden yalnızca bir tanesidir. Genellikle tarım arazilerinde 4 tonluk su deposu gibi küçük depolar kullanılırken, büyük depolar da kullanılmaktadır. İhtiyacınıza uygun bir depo seçip satın alabilirsiniz. Tarım arazilerinde en çok kullanılan içerik sudur. Depolama ürünlerinde ise en çok depolanan içerik sudur. Tarım arazilerinde en çok ihtiyaç duyulan içerik her zaman sudur. Hal böyle olunca tarla sahipleri pek çok farklı amaç için depoları kullanıyor.
Tarım arazilerinde sulama yapmak için depolar çok fazla kullanılmaktadır. Tarım arazilerinde kullanılan damla sulama, sprey sulama gibi yöntemler bu depolar aracılığı ile yapılabiliyor. Bu kapsamda tarlanızın büyüklüğüne göre bir depo satın alabilir ve sulama sisteminize bağlayabilirsiniz. Bu kapsamda depoların hepsinde tahliye vanası oluyor. Bu vana aracılığı ile ister evinizin tesisatına, ister sulama tesisatına deponuzu bağlayabilirsiniz. Nitekim damla sulama gibi sulama yöntemleri sayesinde çok verimli bir tarım yapılabiliyor.
Verimlilik denilince aklımıza pek çok farklı yöntem geliyor ancak en verimli yöntem yağmur suyu hasadı olabilir. Yağmur, bedava su kaynağımız olabilir. Nitekim ülkemizde hemen hemen her bölgeye yağmur yağdığından dolayı, yağan yağmuru biriktirebilir ve kullanabilirsiniz. Bununla birlikte tarım arazilerinde sulama yöntemlerinde depoladığınız yağmur suyunu kullanabilirsiniz. Böylece tarlanızı bedavaya sulayabilirsiniz. Bununla birlikte tarlalarda kullanılabilecek çok fazla verimli yöntemler bulunuyor. Sizlerde bu yöntemlerden birisini tarlanızda kullanabilirsiniz.
Tarım arazilerinde depolar çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Bu amaçlardan bazıları sulama, yakıt depolama, hasat edilen bakliyatların depolaması, gübre ve tarım ilacı depolama, foseptik depolama gibi içeriklerin depolamasıdır. Dolayısıyla depolar pek çok farklı amaç için kullanılıyor. Bizlerde sizler için araştırdık ve tarım arazilerinde hangi depoları, hangi amaçlar için kullanabileceğinizi, aşağıda listeledik.
Sulama, tarlaların en birincil ihtiyacıdır diyebiliriz. Çünkü ülkemizde bulunan tatlı su kaynaklarının %65 kadarı tarlalarda kullanılmaktadır. Hal böyle olunca en büyük tasarrufu da tarlalardan sağlayabiliyoruz. Bu kapsamda yağmur suyu hasadı gibi sürdürülebilir sulama yöntemleri gibi hususlar dikkate alınmalıdır. Sulama için ise genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılabiliyor.
Yakıt depolama tarım arazilerinde ve köylerde çok yapılmaktadır. Nitekim tarım arazileri ve köyler yerleşim yerlerine uzak alanlar olduğu için bu tarz alanlarda yakıt ihtiyacı daha da artıyor. Hal böyle olunca insanlarda tarım makinelerinin çalıştırılması için yakıt depoluyor. Yakıt yanıcı bir içerik olduğu için toprak altına gömülen depolar veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların kullanılmasını öneriyoruz.
Hasat edilen pirinç, nohut, fasulye gibi bakliyatların depolanması için de depolar kullanılıyor. Bu kapsamda silo tasarımlı depolar bulunmaktadır. Bu depolar ayrıca deterjan gibi yarı akışkan sıvıların depolanması için de kullanılmaktadır.
Tarlaların sudan sonraki en büyük ihtiyacı gübre ve tarım ilacıdır. Bu kapsamda polyester kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Çünkü bu depoların kimyevi dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Tarım arazileri ve köylerde kanalizasyon olmadığı için insanlar foseptik depoları kullanmaktadır. Bu kapsamda toprak altına gömülen depolar çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü foseptik pis görünen ve pis kokan bir içeriktir. Evlerimizde oluşan bu pisliği çevreye dökemeyiz. Aksi halde çevredeki toprak erozyona uğrayabilir, akarsu ve nehirlerimiz kirlenebilir.
Tarım arazilerinde pek çok farklı şekilde su kullanımı yapılıyor. Ancak ülkemizde de çok fazla yapılan su kullanım yöntemlerinden birisi de yağmur suyu hasadı yapmak olacaktır. Çünkü yağmur suyunu su deposu modelleri içerisinde depolayabilir ve sulama yapmak için kullanabilirsiniz. Yağmur suyunu sadece sulama için değil, tuvaletinizin rezervuarında veya temizlik için de kullanabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı yapmak oldukça kolay olmakla birlikte, oldukça sürdürülebilir ve çevre dostu bir yöntemdir.
Evinizin veya ahırınızın çatısını kullanarak, yağmur suyu hasadı yapmaya başlayabilirsiniz. Nitekim çatınıza bir oluk takıp, borusunun altına bir depo koyarsanız, yağmur yağdıkça, oluk ile birlikte deponuza su dolacaktır. Bu kapsamda deponuz aşırı dolabilir. Bu hususta bir başka depo satın alabilir ve aralarında paralel bağlantı yapabilirsiniz. Bununla birlikte çatınızdan iki oluk çıkarabilirsiniz, böylece iki deponuzda aynı anda dolmaya başlayacaktır. Dolan deponuzu ise yazın veya yağmursuz dönemlerde kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun depoyu hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.