Son zamanlarda depolama ürünlerinin pek çok farklı alanda kullanıldığını görebilmekteyiz. Keza bir su deposu içerisinde organik veya kimyasal, katı veya sıvı fark etmeksizin bir içerik depolanabilir, bir yerden farklı bir yerde sevk edilebilir veya güvenliği sağlanabilir. Ancak çoğu insanın depo kelimesini duyduğunda aklına içme suyunun depolanması gelir. Ancak, kullanımı sadece bu kadarla sınırlı değil. Deponun üretiminde kullanılan malzemeye bağlı olarak deponun içerisinde farklı şeyler depolanabilir.
İçme suyu veya günlük kullanım suyunun depolanmasında hijyen önemlidir. Polietilen tankların fiyatları ucuz olup dış mekanlarda kullanmak için uygundur. Bununla birlikte paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar dayanıklıdır ve uzun süre temiz tutulması kolaydır. Her iki durumda da gıda güvenliği standartlarına uygun ürünleri seçmek önemlidir. Polietilen ve paslanmaz çelik malzeme olarak gıda temasına uygundur.
Kimyasalların ve endüstriyel sıvıların, deponun malzemesi ile reaksiyona girmeyecek veya depoyu aşındırmayacak malzemelerden yapılmış tanklarda depolanması gerekir. Polyester kullanılarak üretilen depolar yüksek kimyasal dirence sahiptir ve çeşitli kimyasal çözeltiler bu depolarda depolanabilir. Paslanmaz çelikte malzeme olarak güçlü asitlere ve güçlü alkalilere sıvılara karşı dayanıklıdır ve zorlu ortamlarda kullanılabilir.
Deterjan gibi kimyasal malzemelerde depolanabilir. Nitekim bu tarz malzemeler genellikle yarı akışkan olduğu için depodan tahliye edilmesi zor olabiliyor. Bu sebeple polietilen kullanılarak üretilen silo tarzı depolama ürünleri kullanılabiliyor. Bu depolar ters şemsiye şeklinde tasarlandığı için depolanan içerik %98 oranında tahliye edilebiliyor.
Soya sosu, sirke ve çikolata gibi sıvı gıdaların üretimi için depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda polietilen tanklar maliyet açısından avantajlıdır ancak uzun süreli depolamalar için paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilen depolar daha iyi bir seçim olacaktır. Özellikle asidik ve organik olan sirke gibi içerikleri depolarken malzemenin dayanıklılığı ön plana çıkacaktır.
Tarlaların sulanması ve gübrelenmesi için büyük kapasiteli tanklar kullanılır. Polietilen tanklar ucuzdur ve büyük miktarda suyu depolamak için uygundur. Eğer sıvı gübre veya tarım ilacı depoluyorsanız kimyasal dayanımı yüksek olan polyester depoları kullanmanızı öneriyoruz.
Depolama ürünleri sadece suyun değil, çeşitli sıvıların depolanması için de kullanılabilir. Kullanım alanına bağlı olarak doğru malzemeyi seçmek önemlidir. Depolayacağınız sıvının özelliklerini göz önünde bulundurarak uzun süreli kullanım için bir depo seçebilirsiniz. Gıda depolaması, gıda üretimi olan yerlerde çok fazla yapılmaktadır. Bu kapsamda gıda depolaması için seçilecek depo oldukça önem arz eder. Çünkü gıda üretimi yapılan alanlarda hijyen çok önemlidir ve bu hususa çok dikkat edilmektedir. Nitekim insan sağlığı her şeyden önce gelir. Bu kapsamda gıda depolaması için seçmeniz gereken depoyu aşağıdaki hususlara dikkat ederek seçebiliriz.
Gıda üretimi gıda malzemeleri kullanılır. Hal böyle olunca fabrikaların üretim bandında gıda temasına uygun olan depolama ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda polietilen ve paslanmaz çelik malzemeler kullanılarak üretilen depolama ürünleri gıda temasına uygundur. Bu tarz kullanımlar için bu depoları kullanabilirsiniz.
Depolama ürünleri çeşitli boyutlarda ve tasarımlarda üretilebilir. Bu kapsamda kullanım hacminizi veya fabrikada kullanılan üretim rotasına göre bir depo modeli ve boyutu seçilebilir.
Gıda sıvı da olabilir, katı da olabilir. Hal böyle olunca içeriğin kapladığı kütle değişmektedir. Bu nedenle depolamak istediğiniz içeriğe uygun bir depo seçmenizi öneriyoruz. Polietilen malzemenin uluslararası olarak kabul görmüş gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte paslanmaz çelik malzeme ile üretilen depolar zaten steril olduğu için çikolata kullanılarak üretilen atıştırmalıkların üretiminde çok fazla kullanılmaktadır.
Kimyasal içerikler gıda içeriklere göre çok daha karmaşıktır. Nitekim kimyasallar asidik olabilir, bazik olabilir. Bazıları ısı yayabilir veya depoyu aşındırabilir. Bu sebeple kimyasal depolamasında depo seçimi çok daha önemlidir. İlk olarak depolamak istediğiniz içeriğin özelliklerini bilmeniz gerekmektedir. Eğer depolamak istediğiniz kimyasal içerik ısı açığa çıkarıyorsa bu kapsamda paslanmaz depo gibi modeller kullanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte deterjan gibi yarı akışkan kimyasal içerikler için polyester malzeme kullanılarak üretilen depolama ürünleri kullanabilirsiniz. Nitekim bu depoların kimyasal dayanımı çok üst seviyededir.