Ülkemizde pek çok farklı alanda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu şehirlerimize gittiğinizde evlerin damlarında pek çok farklı boyutta ve tasarımda su deposu modelleri görebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu’da su problemi bulunmaktadır. Böyle bir problem olduğu için insanlar kış mevsiminde yağan yağmuru depolama yoluna gidiyorlar. Genellikle yağmur hasadı yapmıyorlar ancak kış mevsiminde su kesintisi olmadığı için yaz mevsiminde kullanmak için depoluyorlar.
Bu insanların yaptığı ortak bir husus varsa da, hepsi depoyu evlerinin damına koyuyor. Depolar için belirledikleri bu konum, deponun yukarıda kalmasını sağlıyor. Bunu yapmalarının bir nedeni var aslında. Bunu yapıyorlar çünkü depolarındaki suyu tahliye etmek için pompa kullanmak istemiyorlar. Deponuz yukarıda olursa, vanayı açtığınızda su gelecektir. Peki bu nasıl oluyor derseniz de, aslında basit bir fizik sorusu diyebiliriz. Su molekülleri birbirini takip eder, bu sayede vanayı açtığınızda yerçekimi etkisiyle hemen su gelecektir. Herhangi bir pompa kullanmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte kullandığınız boru, depodan başlayarak incelirse, suyunuz daha tazyikli bir şekilde gelecektir.
Depoyu yüksek bir yere koymanın farklı nedenleri de bulunuyor. Ancak asıl nedeni pompa kullanmadan suyu kullanmaktır. Sizlerde bunu evinizde deneyebilirsiniz. Bununla birlikte bazı insanlar suyun burada ısınmasını sağlıyor ve suyu ısıtmadan duş alıyor. Bazı alanlarda direkt olarak dışarıda yıkanan çocuklar görebilirsiniz. Dışarıda yıkanmanıza gerek yoktur, tahliye borusundan bir hortum çıkarıp, duş başlığınıza bağlayarak duş alabilirsiniz. Bir depo ile pek çok farklı kullanım yolu üretebilirsiniz. Bu kapsamda bu depoların pek çok farklı kullanım yolu bulunmaktadır.
Son zamanlarda şöyle bir etrafımıza baktığımızda pek çok farklı depo görebilmekteyiz. Bu depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olabilmektedir. Nitekim bu depolar sadece su depolamak için değil, evde, tarımda, sanayide olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sizlerde kullandığınız alana ve depolamak istediğiniz bir içeriğe göre depolama ürünü seçebilirsiniz. Bizler bu depoların bazı kullanım alanlarını aşağıda sizler için belirledik.
Evlerde içme suyu ve günlük yaşam için gerekli suyu temin etmek amacıyla depolar kullanılır. Özellikle depolanan bu su, duş veya bazı alanların temizliği için kullanılabiliyor. Bu depoların birçoğu çatılara veya bahçelere kurulurken, yağmur suyundan faydalanan hane sayısının da ülkemizde her geçen yıl arttığı görülüyor.
Tarımda, hava koşullarından bağımsız olarak mahsullere istikrarlı bir su temini sağlamak için depolar kullanılmaktadır. Özellikle kurak bölgelerde veya az yağış alan bölgelerde, sulama yapmak için kullanılır ve bu su israfını azaltırken ekilen ürünün büyümesini destekleyebilir. Bununla birlikte bu depolar, ekilen ürünler için tarım ilacı, damla sulama veya sıvı gübreleme gibi işlemlerde de kullanılmaktadır.
Fabrikalarda soğutma suyu ve temizleme suyunun temini için depolama ürünleri kullanılmaktadır. Su temini olmadan üretim hatları etkileneceğinden depoların istikrarlı bir şekilde çalışması hayati önem taşımaktadır. Kimya tesislerinde kimyasalların seyreltilmesinde ve atık suların arıtılmasında da kullanılır. Bununla birlikte meyve suyu veya çikolata gibi ürünlerin depolamasında da bu depolar kullanılmaktadır.
Depolama ürünleri aynı zamanda su dışındaki sıvı gıdaların depolanmasında da kullanılır. Meyve suyu ve süt ürünlerinin depolanması, fermente gıdaların üretim süreçleri gibi hijyen yönetiminin gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Uygun sıcaklık kontrolü ve malzeme seçimi önemlidir
Depolama ürünleri pek çok farklı yerde kullanılıyor. Ülkemizin dört bir yanında kullanılmaktadır. Bazı alanlarda depolar korunmak istenebiliyor. Bu kapsamda yol bariyeri kullanılabilir. Bunun yanı sıra depo dendiğinde aklımıza genellikle su depolamak için kullanılan bir araç gelir ama aslında bu depolar, çeşitli sıvı ve katı içerikleri depolamak için kullanılabilir. Kullanım alanına göre, depo malzemesi ve tasarımı değişebilir. Depolar sadece su depolamak amaçlı değil, tarım, sanayi, enerji ve gıda sektörlerinde de geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Doğru malzeme ve tasarımın seçilmesiyle sıvılar güvenli ve verimli bir şekilde depolanabilir. Bu depoların içerisinde neler depolayabilirsiniz, bizlerde araştırdık ve aşağıda listeledik.
En yaygın depolama türü içme suyunun veya günlük kullanım suyunun depolanmasıdır. Evlerde kullanılan depolar temiz suyun sağlanması için kullanılabiliyor. Bu kapsamda yağmur hasadı yapılıyor.
Ülkemizde pek yapılmasa da yağmur suyu hasadı yapılarak bu depolarda depolanabiliyor. Tarımda yağmur suyu genellikle toplanması gerekir ve depolanan su sulama için kullanılır. Ayrıca bitki gelişimini desteklemeye yardımcı olan çözünmüş gübre ve tarım ilacı bu depolarda depolanmaktadır.
Fabrikalar soğutma suyunu, temizlik solüsyonlarını ve asit ve alkali gibi kimyasalları depolamak için bu tankları kullanırlar. Tankların birçoğu kimyasallara karşı mükemmel dayanıklılığa sahiptir veya paslanmaz çelikten üretiliyor.
Benzin, motorin, gaz yağı gibi yakıtlar da özel depolama tanklarında üretiliyor. Bu tanklar yangına dayanıklı olup, sızıntı ve buharlaşmayı önleyecek şekilde üretilmiştir. Aynı şekilde arabalarda ve makinelerde kullanılan yağlarda bu şekilde üretilmektedir.
Gıda fabrikalarında süt, meyve suyu, soya sosu gibi sıvılar da bu tanklarda depolanabilir. Bu tankların sıkı hijyen kontrolüne tabi tutulması, sıcaklık kontrolü ve gıda temasına uygunluğu sayesinde bu tarz üretim alanlarında çok fazla kullanılmaktadır.