Depolar toprağa gömülü olarak kullanılabilir. Bu tip depolar, toprağın içine gömülmüş şekilde inşa edilir ve genellikle polietilen kullanılarak üretilir. Bu depolara ise toprak altı su deposu çeşitleri adı verilir. Birçok alanda kullanılmaktadır ve kullanıcısına bir güven vermektedir. Çünkü içerisine depolanan içerik kolayca çalınamaz. Toprağa gömülü depoların, aşağıdaki amaçlar doğrultusunda kullanılabilir:
Bu tip gömülü depolar, çiftlikler, bahçeler, golf sahaları, parklar gibi alanlarda kullanılabilir. Depolar, tarımsal ürünlerin saklanması için kullanılan yapıları ifade etmektedir. Depolarda, tahıl, mısır, soya, yulaf gibi ürünler saklanabilir. Depolarda ürünlerin saklanması sırasında, nem seviyesi, ısı ve hava koşulları kontrol edilir. Böylece ürünlerin bozulması en aza indirilir ve muhafaza edilen ürünlerin kalitesi korunur. Ayrıca modern depolama tesislerinde, ürünlerin sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve takip edilmesi gibi işlemler de yapılabilir. Bu sayede ürünlerin takip edilebilirliği sağlanmış olur. Depoların yanı sıra, tarımın diğer alanlarında da kullanılabilir. Örneğin, hayvanların saklanması için kullanılan kulübeler veya mezbaha gibi yapılar da depolama amaçlı kullanılabilir. Ayrıca aşırıya kaçan suyun toprağa geri dönüşünü sağlamak için kullanılır. Bu depo sistemleri su yönetimine katkı sağlar ve doğal su kaynaklarının yenilenmesini teşvik eder.
Afet durumlarında su ihtiyacını karşılamak için su saklamak. Bu tip depolar, afet durumları için önceden hazırlanmış olabilir. Toprağa gömülü depolar, acil durumlarda tarımsal ürünlerin saklanması için kullanılan bir seçenektir. Bu depolama türü, ürünlerin doğal koşullarda saklanmasına izin verir ve çeşitli doğal afetler, sel veya fırtına gibi olaylardan etkilenmezler. Aynı zamanda ürünlerin nem seviyesi ve sıcaklığının doğal olarak dengede kalmasına izin verir, böylece ürünlerin bozulması en aza indirilir.
Acil durumlar için toprağa gömülü depolar, özellikle de bölgesel afetler veya yiyecek sıkıntısı gibi durumlarda yararlı olabilir. Örneğin, toprak altındaki depolama sistemi, ürünlerin güvenli ve uzun süreli muhafaza edilmesini sağlar, ürünlerin depolama sırasında bozulma riskini azaltır. Bu tip depolama sistemleri çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır, fakat günümüzde yine de sadece ilkel hale getirilmiş seviyede kullanılmaktadır özellikle kurak ve yerleşimlerin az olduğu bölgelerde. Modern teknolojiler ile yapılmış ve özellikle ısıtma/soğutma sistemi olanları daha az riskli olarak görülmektedir.
Toprağa gömülü depolar, genellikle tarımsal ürünlerin saklanması için kullanılır. Ancak, bu tip depolama sistemleri diğer maddelerin de saklanması için kullanılabilir. Örneğin, mazot, benzin ve diğer türevlerin saklanması için toprağa gömülü depolar kullanılabilir.
Bu tür depolarda, mazot ve diğer türevler için özel olarak dizayn edilmiş borular kullanılır. Bu borular, toprak altına gömülü olarak yerleştirilir ve gerektiğinde petrol ürünleri pompalanması için kullanılır. Mazot depolamasında polyester dikey su deposu modelleri de kullanılabilmektedir. Mazot, değerli bir içerik olduğundan dolayı hırsızlığın önlenmesi amacıyla toprak altına konumlandırılan depolama ürünleri tercih edilmektedir.
Toprağa gömülü depolama sistemleri, petrol ürünlerinin daha güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Örneğin, toprak altında saklama, petrol ürünlerinin dış etkenlerden etkilenmesini azaltır. Aynı zamanda, toprak altında saklama, petrol ürünlerinin çevreye olası bir sızıntı sonucu zarar vermesini de en aza indirir. Ancak Bu tip depolama için yasal izinlerin ve çevre kurullarının onaylarının alınması gerekmektedir, ayrıca güvenli ve etkili bir şekilde yapılması için gerekli önlemlerin alınması önemlidir.
İçilebilir su saklamak için kullanılır. Bu tip depolar, evler veya işletmeler için özel olarak kurulabilmektedir. Yerinde montaj seçeneği bulunmaktadır. Toprağa gömülü depolar, yağmur suyu hasadı sistemlerinde kullanılabilir. Bu tip depolar, yağmur suyu toplama sistemi olarak kullanılabilir veya yağmur suyu filtreleme, arıtma veya depolama işlemlerinde kullanılabilir. Toprağa gömülü depolar, yağmur suyu hasadı için kullanıldığında, yağmur suyunun filtrasyonu, arıtılması veya depolanması için kullanılabilir. Özellikle toprak altındaki sıcaklık ve nem düzeyleri, yağmur suyunun uzun süreli muhafaza edilmesini sağlar.
Toprak altındaki yağmur suyu depoları ayrıca üst yüzeyde yağmur suyunun yarattığı problemleri ortadan kaldırmak için de kullanılabilir. Örneğin, yerleşim alanları veya tarım alanlarında yağış sonucu oluşabilecek su baskınlarını önlemek için kullanılabilir. Ancak bu tip depolama için yapılması gereken ön araştırmalar,projelendirmeler ve uygunluk testleri ile yapılması gerekmektedir. Ayrıca güvenli ve etkili bir şekilde yapılması için gerekli önlemlerin alınması önemlidir.
Toprağa gömülü depoların gömülü olması, deponun estetik olarak daha az rahatsız edici olmasını sağlar ve deponun çevresel etkilerini azaltır. Ancak, bu tip depoların kurulumu daha zor ve maliyetli olabilir ve genellikle profesyonel destek gerektirir. Gömülü depoların kapasitesi ve malzemesi, yerleşim yerine ve suyun kullanım amacına göre seçilir.