Depoların son yıllarda kullanımı oldukça artmıştır. Bunun bir sebebi su deposu fiyatları iken bir diğer sebebi de kullanıcısına pek çok alanda avantaj sağlamasıdır. Depoların geçici kullanımı oldukça nadirdir. Sezonluk kullanımı ise genellikle tarım alanında kullanımlara aittir. Çünkü genelde sulama ve ilaçlama amaçları doğrultusunda kullanılmaktadır. Kalan kullanımlarda depolar genellikle sürekli olarak kullanılmaktadır. Örneğin sanayi kullanımına baktığımızda sürekli olarak üretim devam ettiğinden dolayı depolar sürekli kullanılmaktadır. Öte yandan bireysel kullanım açısından baktığımızda da ister foseptik olsun ister su depolamak için kullanılsın sürekli olarak kullanılmaktadır. Bu depolar sürekli kullanıldığında dahi kullanıcısına uzun ömür sunuyorsa aralıklı kullanımda dahi uzun ömür sunmaktadır.
Depoların kendi aralarında ve hammadde, tasarımlarına göre üstünlükleri bulunmaktadır. Depoların üstünlüklerini üç kategoride ele alacağız. Depoların genel özellikleri hammaddelerinden kaynaklanırken, tasarımlarından da kaynaklanan üstünlükleri bulunmaktadır. Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olmak üzere üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. İşte depoların genel özellikleri;
Depolar üç farklı hammadde ile üretilmektedir. İlk olarak en ekonomik fiyat etiketine sahip olan polietilenden başlayacak olursak, polietilen depolar tek parça halinde üretilmektedir. Bu sayede seri üretim yapılabilmektedir. Üretim şekli, depoların tasarımları özelinde üretilmiş olan kalıpların içerisine polietilen dökülerek üretilmektedir. Bu sayede tek parça halinde çıkarılır.
Polyester kullanılarak üretilen tankların üretim şekline bakacak olursak, cam elyaf ve polyester reçinenin özel yapıştırıcılar kullanılarak birleştirilmesi sonucunda oluştuğunu görmekteyiz. Bu üretim şekli sayesinde bu depolar yerinde üretim yapılabilmektedir. Paslanmaz çelikten üretilen depolara baktığımızda ise krom ve çelik karıştırılarak elde edilen ana malzemenin argon kaynağı kullanılarak birleştirilmesi sonucunda üretilir. Bu üretim şekli sayesinde tıpkı polyester tanklar gibi yerinde üretim yapılabilmektedir.
Bütün depoların ebat çeşitliliğini baz alırsak 50 litreden başlayıp 100 tona kadar büyüyebilmektedir. Polietilen depolar 50 litreden başlar 25.000 litreye kadar büyür. Polyester tanklar 200 litre, paslanmaz çelikten üretilen tanklar 500 litreden başlayarak her ikisi de 100 tona kadar büyüyebilir. Polietilen tankların 100 tona kadar üretilememesinin asıl sebebi ise üretim şeklidir. 100 ton kadar büyüklükte bir kalıp üretilemesinin imkansız olduğundan dolayı bu tanklar sadece 25.000 litreye kadar büyüyebilir.
Tasarım özelinde baktığımızda ise spesifik amaçlara hizmet eden depolar görmekteyiz. Bu depolara en büyük örnek ise turşu depolarıdır. Bu depolar turşu ve salamura yapılma ihtiyacını karşılamaktadır. Bu depolar içerisinde turşu kurabilir, üzüm yaprağı, zeytin ve diğer gıdaların salamurasını yapabilirsiniz. Bir diğer farklı depo tasarımı ise silo depolardır. Bu depolar içerisinde tahıl depolaması oldukça fazla yapılır çünkü bu depoların ayakları bulunduğu için içeriği yerden yüksekte tutar. Ayrıca deterjan, glikoz gibi kimyasalların depolaması da bu depolarda yapılmaktadır. Çünkü konik yapısı sayesinde içeriğin tam boşaltımını sağlamaktadır. Bir diğer tasarım ise yatay depolardır. Yatay yapısı sayesinde özellikle başta tırlar olmak üzere karavan ve yatlarda kullanılmaktadır. Son olarak toprak altı depolar ise kullanıcısının güvenlik kaygısını giderdiği için oldukça fazla kullanılmaktadır. Toprak altına gömüldüğü için hiçbir şekilde hırsızlık yapılamaz.
Hammadde üstünlüğü denildiğinde kimyasal üstünlük önem kazanmaktadır. Kimyasal üstünlük denince aklımıza hemen polyester su deposu gelir. Çünkü bu depolar, kimyasal üstünlük istenildiğinde izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçine kullanılarak üretilir. Böylece kimyasal dayanıklılığı üst seviyeye çıkar.
Bir diğer çok araştırılan konu ise depoların gıda uygunluğudur. Sağlığımız hepimiz için önemli olduğundan dolayı yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların nasıl depolandığı da merak konusu olabiliyor. Polietilenin gıdaya uygunluğu bulunmaktadır. Gıda uygunluğu uluslararası seviyede onaylanmış ve kabul görmüştür. Paslanmaz çeliğin ise gıdalara herhangi bir etkisi bulunmadığından dolayı oldukça fazla tercih edilir. Hatta içerisinde ilaç ve mikrobiyoloji alanında depolamalar da yapılmaktadır.
Hammadde konusunda bir diğer üstünlük ise çalışma ısı oranı üstünlüğüdür. En yüksek çalışma ısı oranı paslanmaz çelik depolara aittir. Bu depoların çalışma ısı oranı seksen dereceye kadardır. Suyun kaynama noktasına yakın bir değerdir. Polyester hammadde ile üretilen depoların çalışma ısı oranı en fazla altmış derece iken polietilen hammadde ile üretilen depoların çalışma ısı oranı en fazla elli derecedir. Hammadde konusunda önemli olan bir diğer husus ise UV yalıtımıdır. Bu yalıtımı genellikle bütün hammaddeler sağlar. Çünkü depolanan içerik için oldukça önemli bir husustur. Sizlerde avantajlarla dolu bu depoları incelemek isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.