Son zamanlardaki istatistiklere göre depolar dünyanın her yerinde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle su ihtiyacının fazla olduğu Afrika kıtasında su deposu kullanımı daha da yaygındır. Özellikle yağmur suyu hasadı suyun gelecek nesillere aktarılabilmesi için oldukça önemlidir.
Bilim insanlarının hükümetlere su ile ilgili yaptığı uyarılar arasında büyük metropoller göze çarpmaktadır. Bilim insanlarının söylediğine göre büyük metropollere yakın gelecekte su yetmelecek. Hızla artan nüfus oranı suya olan ihtiyacımızı artıracak fakat bu ihtiyacı karşılayabilecek bir suyumuz bulunmayacağını söylemekteler. Şöyle ki, dünyadaki belirle metropolleri uyarmışlar. Metropoller arasında Sydney, Meksika’nın başkenti olan Meksiko ve İstanbul’da bulunuyor. Bilim insanlarının söylediğine göre su yetersiz geldiğinde mecburen kişi başı litre ile su vermeye başlanacağını belirtiyor. Bu durum suyun karaborsaya düşmesine neden olacak ve metropol içerisinde bir kaosa neden olacak.
Sydney, gelecekte yaşaması muhtemel su sorununu yağmur hasadı sistemiyle daha ileriye taşıdı. Hala yağmurlar varken ve su bulabiliyorken, su sorunlarının önüne geçmek gerekiyor. Günümüzde su sorunu yaşayan kent yok sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Güney Afrika’da bulunan Cape Town’da insanlar suyu oldukça dikkatli kullanıyorlar. Çünkü su, oldukça az. Cape Town’da yaşasaydınız, komşunuzun arabasını temiz göremezdiniz. Hatta turist olarak ziyarete giderseniz dahi size suyu daha dikkatli kullanmanızı rica ediyorlar. Yerel halk ise bazı suları bir kaç kez kullanmak zorunda kalıyor. Yağmurun çok yağmadığı bir kent olarak Cape Town su sorunu yaşayan bir kent. Bizlerinde bu tarz bir su sorunu ile karşı karşıya kalmamız için yağmur suyu hasadı yapmamız gerekiyor. Yağmur suyu hasadının faydaları ise aşağıdaki gibidir;
Yağmur suyu hasadı veya yağmur suyu toplama sistemleri üç basit bölümden oluşturulmaktadır. İlk bölüm yağmurun düştüğü yani yağmur toplama alanı dediğimiz bölümdür. En basit haliyle evimize kuracak olursak yağmur toplama bölümü evimizin çatısı olabilir. Sistemin ikinci bölümü ise suyun aktarıldığı borulardır. Binamızdaki yağmur saçaklarına giren borular, suyun aktarıldığı bölümdür. Son bölüm ise suyun toplandığı bölümdür. Evinizde yağmur suyu hasadı sistemi kurmak istiyorsanız bu bölümleri polyester su deposu tercih edebilirsiniz. Yüksek dayanıklılığı ve yerinde montaj özellikleri sayesinde oldukça kullanışlıdır.
Evinizde basit yağmur hasadı sistemleri kurabileceğiniz gibi bazı markalar tarafından üst düzey yağmur istasyonları kurulmaktadır. Bu istasyonlar sayesinde tonlarca su depolanarak, kent halkının kullanımına sunulmaktadır.
En iyi depo oldukça değişken özelliklere sahiptir. Fakat uygun fiyat etiketine sahip bir depo almak ve denemek istiyorsanız polietilen tankları önermekteyiz. Polietilen tankların gıdaya uygunluğu bulunur ve ağırlık bakımından diğer depolara nispeten hafiftirler. Fiyatının uygun olmasının sebebi ise üretim şeklidir. Üretim şekli sebebiyle seri bir şekilde üretilmektedir. Tasarımı özelinde oluşturulan kalıpların yardımıyla polietilen depolar tek parça halinde üretilebilmektedir.
Dev yağmur istasyonları için paslanmaz çelikten imal edilen tanklar oluşturulmaktadır. Paslanmaz çelik tanklar ise krom ve nikel karıştırılarak elde edilen ana malzemenin argon kaynağı ile birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir. Paslanmaz çelikten üretilen tanklar sert ve yalıtkan yapıları sayesinde oldukça sağlam depolardır. Daha uzun ömürlü bir depo arıyorsanız mutlaka paslanmaz çelikten imal edilen depoları satın almanız önerilmektedir.
Bu makalemizde de sizlere yağmur suyu hasadı sistemlerinin dünya ve suyu gelecek nesillere aktarmamızın önemini anlatmış olduk. Ayrıca yağmur suyu sistemlerinin nasıl kurulacağını ve sistemden elde edilen suyun nasıl kullanılması gerektiğini mercek altına aldık. Sizlerde bu depolardan satın alarak kendi yağmur suyu toplama sisteminizi kurabilirsiniz.