Son zamanlarda pek çok farklı yerde depolama ürünlerinin kullanıldığını görüyoruz. Bu tarz depolar ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılıyor. Ton kapasiteli bir su deposu seçerken, maliyetleri düşük tutmak ve uzun vadede depoyla verimli bir şekilde çalışmak için kullanıma uygun doğru malzemeyi seçmek önemlidir. Depolama ürünleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olmak üzere üç farklı malzeme kullanılarak üretilir ve her birinin farklı özellikleri vardır. Bir fabrikanız veya bir işletmeniz varsa maliyetleri düşürmek için depoları kullanabilirsiniz. Bu kapsamda kullanım amacınızı belirleyin. Depolayacağınız sıvıyı ve depoyu nereye koyacağınızı göz önünde bulundurun, ardından uygun malzemeyi seçin. Bakım ve temizlik maliyetlerini hesaplayın. Uzun süre kullanmayı planlıyorsanız, Deponuz daha dayanıklı bir malzeme kullanılarak üretildiyse daha uzun süre kullanabilirsiniz. Uygun tankı seçerek gereksiz maliyetleri azaltabilir, uzun vadede kar sağlayabilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekecektir.
Hafif ve uygun fiyatlı olması, satın alma fiyatını düşük tutmak isteyenler için idealdir. Kimyasallara dayanıklıdır ve içme suyu, gıda ve kimyasalların depolanmasında kullanılmaya uygundur. Dışarıda kullanılabilir. Bu sebeple yağmur suyu hasadı gibi işler için de kullanabilirsiniz.
Bu depolar polyester kullanılarak üretilmiş olup son derece dayanıklıdır. Darbeye dayanıklıdır. Bazı kimyasallar ve gıdaların depolanması için de uygundur. Polietilene göre daha pahalıdır ancak dayanıklılığı göz önüne alındığında maliyet açısından avantajlı bir seçenektir. Kimya sektöründe çok kullanılan bir depo olup, yerinde montaj avantajı da vardır.
Yüksek dayanıklılık, korozyon direnci ve ısı direnci sayesinde gıda işleme, ilaç ve endüstriyel alanda kullanım için idealdir. Çok az bir bakımla uzun süre kullanılabilir, bu da işletme maliyetlerini azaltacaktır. Ancak satın alma maliyeti yüksek olduğundan büyük kapasiteli, uzun süreli kullanımlar için daha uygundur. Çok büyük hacimde depolar üretildiği için deponun kapağına ulaşılması için merdiven kaynaklanmaktadır.
Ülkemizde pek çok farklı zirai ürünün üretildiği alanlar bulunmaktadır. Bu alanlarda ekilen ürünlerin düzgün büyüyebilmesi için su sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda da 3 tonluk su deposu modelleri çok fazla kullanılıyor. Bu depolar küçük görünebilir ancak 100 tona kadar büyüyebilen farklı farklı modeller bulunmaktadır. Küresel ısınmanın etkileri artmaya başladığı için ülkemizde daha sürdürülebilir sulamaya geçmemiz gerekiyor. Bu kapsamda yağmur suyu hasadı yapabiliriz veya damla sulama gibi daha sürdürülebilir şekilde sulama yapabiliriz. Bu kapsamda ton kapasiteli tankların kullanılması önemlidir. Bu tanklar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. İhtiyaçlarınıza en uygun depo tipini seçmek, verimli tarlalar sağlayacaktır.
Yağışın az olduğu bölgelerde, insanlar yağmur suyunu toplayarak veya kuyu suyunu depolayarak su sıkıntısına karşı hazırlıklı olabilirler. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar hafif ve kolay taşınabilir olduğundan küçük ölçekli tarlalarda bile rahatlıkla kullanılabilir. Daha büyük tarlalar için ise dayanıklı polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar uygundur. Tarımda gübre ve tarım ilacı gibi içeriklerin depolaması da çok yapılıyor. Polyester kullanılarak üretilen tanklar yüksek kimyasal dayanıma sahip olup uzun süreli depolamaya uygundur. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar korozyona dayanıklıdır ve gübrelerin ve tarım ilaçların depolanması için idealdir.
Depolama ürünleri hayvancılık alanında da oldukça fazla kullanılmaktadır. Nitekim hayvan sağlığı için su temini olmazsa olmazdır. Özellikle büyük çiftliklerde, büyük miktarda suyu bir defada depolayabilecek tanklara ihtiyaç duyulmaktadır. Paslanmaz çelik malzeme olarak temizliği kolay olan ve hayvanların sağlığının korunması açısından iyi bir malzemedir. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar uygun fiyatlı, montajı kolay tanklardır. Bununla birlikte sağılan hayvanların sütü de genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklarda depolanıyor. Hatta depolanan süt, bu tanklar aracılığı ile pastörize ediliyor.
Tarım alanlarında pek çok farklı depolama ihtiyacı olabiliyor. Bu kapsamda ihtiyacınıza göre deponuzu konumlandırmalısınız. Ancak bunun öncesinde ihtiyacınıza uygun bir depo seçmelisiniz. Nitekim bu tarz yerleşim yerlerine uzak alanlarda yakıt depolaması, su depoması, gübre ve tarım ilacı depoması gibi pek çok farklı depolama yapılıyor. Deponuzu dışarıda kullanmak istiyorsanız, UV ışınlarına karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Depoladığınız sıvının türü de önemlidir. Nitekim su veya gübre için farklı tanklar kullanmalısınız. Tankınızı daha uzun süreler kullanmak için düzenli olarak temizlik yapmanız gerekmektedir. Ton kapasiteli tankların kullanılması, tarımsal faaliyetlerin istikrarlı bir şekilde yürütülmesini sağlayarak tarlanızın verimliliğinin artmasını sağlayacaktır.