Son zamanlarda tarım ve hayvancılık ile uğraşan, bu işten hayatını kazanan insanların sayısı oldukça artmıştır. Bu hususta buzağı kulübesi oldukça kullanışlı bulunmuştur. Bu kulübelerin, tasarımıyla konfor ve kullanışlılık sunan bir yapısı bulunmaktadır. Hayvancılık yapan insanlar, sorumlulukları altında bulunan hayvanlara oldukça iyi bakarlar. Bu sebepten dolayı bu kulübelerin kullanımı oldukça fazladır. Bazı kulübeler oldukça kaliteli olabilirken, bazıları çok fazla kaliteli olmuyor ve zamanla işlevini yitirebiliyor. Bu kulübelerin sağlam ve dayanıklı olması gerekir. Çünkü buzağı genellikle sabit durmaz. Kulübe içerisinde sağa sola çarpabilir. Bu durumda hem buzağıya zarar vermeyen hemde zarar görmeyen bir malzemeden yapılmış olması gerekmektedir. Bizlerde, sizler için kaliteli kulübeleri üreten firmaları araştırdık ve bu makaleyi kaleme aldık. İşte bu kulübelere hakkında bilmeniz gereken 8 altın kural aşağıdaki gibidir.
Bu kulübeler genellikle polietilen hammadde ile üretilmektedir. Bu hammadde oldukça esnek ve dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca yalıtkan olması özelliği ile buzağıyı soğuktan ve yağmurdan koruyabilir. Hammadde içeriğinin buzağıya veya herhangi bir canlıya zararı bulunmaz. Bu kulübelerden satın alarak sert mevsim koşullarını ve kötü dış çevre koşullarını dert etmenize gerek kalmaz. Çünkü kulübeler oldukça yalıtkan ve yangına ve deprem gibi doğal afetlere de dayanıklıdır.
Bu kulübelerden satın almadan önce en çok dikkat etmeniz gereken husus kulübede bulunan opsiyonlardır. Kulübeler her yönü ile kullanıcısına hem maddi açıdan hem de kullanışlılık açısından fayda sağlasa da opsiyonların bulunması önemlidir. Çünkü her hayvan yetiştiricisinin ihtiyacı farklıdır. Değişen ve farklı ihtiyaçlara çözüm olabilmek adına farklı opsiyon komponentleri bulunmaktadır. Her kulübede bu opsiyonların takılacağı yer mevcut olarak üretilir.
Bir buzağı dünyaya geldiğinde, yeryüzünde geçireceği 70 gün oldukça önemlidir. Çünkü buzağı, ineğin karnında iken çok fazla bakterilere maruz kalmaz. Doğduğu andan itibaren plasenta yırtılır ve buzağının hayatta kalabilmesi için karşılaşacağı bakterilere karşı bağışıklığı bulunması gerekir. Bunların yanı sıra aynı andan birden fazla buzağı doğabilir. Bu durumda birden fazla kulübe kurulması gerekir. Bu hususta kulübeler aralarında 25 ile 30 santimetre fark bulunmalıdır. Kulübenin konumlandırlacağı yer düz olması ve mümkünse toprak veya çim olmalıdır. Beton zemine bu kulübe konumlandırılamaz ve konumlandırılmamalıdır. Aksi halde buzağı sağlığını olumsuz etkileyecektir.
Buzağının yaşayacağı kulübede belki de en önemsenmeyen kısım UV yalıtımdır. Yeni doğan bir buzağı UV ışığa karşı duyarlı olabilir. Bu hususta kulübenin de zararlı UV ışınlara karşı yalıtkan olması gerekir. Kulübenin planında bulunan kapalı alana buzağı yerleştirilirse, hiçbir şekilde UV ışığa maruz kalmayacaktır. Tehlike geçtiğinde ise buzağı biraz büyümüş olacaktır.
Buzağının ilk yaşayacağı alan olan bu kulübelerde bulunan bir diğer opsiyon ise emziktir veya bir diğer adı ile biberondur. Bütün memeli canlılarda olduğu gibi buzağılarında anne sütü emmesi gerekmektedir. Fakat hayvancılık yapan insanlar inekten elde edilen tüm sütü buzağıya vermemektedirler. Bu tamamen doğru bir davranış olup, emziğin bulunduğu konumda oldukça önemlidir. Çünkü emzik buzağının inekten emdiği konumda olmalıdır yani yukarıda. Buzağı emzikten süt emerken kafası yukarıya bakmalıdır ki, emzik aşağıda olduğu zaman buzağının emdiği süt midesine değil şırdanına gider. Emzik yukarıda olduğu zaman buzağının kafası yukarıda olacaktır tıpkı inek memesinden emdiği gibi, bu şekilde buzağının emdiği süt direkt olarak midesine gitmektedir. Bu durum insanlarda da bulunmaktadır. İnsanlar da ayakta su içtiği zaman su mideye gitmez.
Buzağı, biraz büyüdüğünde katı yeme geçebilmektedir. İlk günlerini atlattıktan bir süre sonra buzağı diğerleri gibi farklı yiyecekler yiyebilecektir. Bu hususta buzağıya göre yem kabının ebatları mevcuttur. Bu hususta yem kabı ile birlikte buzağının yemlenmesi ve katı gıdalara alıştırılması sağlanabilmektedir.
Buzağının ilk günlerini geçireceği kulübelerde en önemli komponent korkuluklar veya bir diğer adı ile çitleri diyebiliriz. Korkuluklar veya çitler sayesinde buzağı dış çevre koşullarından korunmakta ve bulunduğu alandan dışarıya çıkamaz. Böylece dış tehditlere karşı oldukça savunma sağlamaktadır.
Bizler Karmod olarak gerek kulübe olsun gerekse su deposu modelleri olsun, son teknoloji üretim sistemleri kullanmakta ve son derece kaliteli hammaddeler kullanmaktayız. Ürettiğimiz pek çok ürün ile ülkemizdeki pek çok insana ve markaya, pek çok alanda fayda sağlamaktayız ve bu faydayı her geçen gün artırmaktayız. Sizlerde yerli bir üretici olan bizlere güveninizi hiçbir zaman kaybetmediniz ve pek çok konuda bizleri desteklediniz. Sizlerde yerli bir üretici olan bizlerden alışveriş yapmak, bu kulübelerden satın almak ve bilgi almak isterseniz müşteri temsilcilerimizle görüşebilirsiniz.