Depolar, son zamanlarda üretim endüstrisinde çok fazla kullanılmaktadır. Ebat fark etmeksizin, daha çok büyük hacimlerdeki su deposu kullanılmaktadır. Sanayilerin yanı sıra bireysel olarak kullanımda oldukça fazladır. İşyerlerimizde acil durumlarda kullanılmak üzere, evlerimizde ise salamura ve yağmur suyu hasadı yapmak amaçlarıyla kullanılmaktadır.
Büyük tonajlı olarak üretilen tanklar, çok fazla içerik nakliyesi amacıyla kullanılmamaktadır. Daha çok sabit durup içerisindeki içeriğin korunması amacıyla depolanıp, ihtiyaç duyulduğunda ise manşon kısmında tahliyesinin sağlanarak içeriğin kullanılmasına imkan tanıyan tanklardır.
Büyük hacimli depolar sanayilerin yanı sıra kırsal kesimlerde de oldukça fazla kullanılmaktadır. Kırsal bölgelerde büyük hacimli tanklar pek çok farklı ihtiyaç kapsamında kullanılabilir. Bazen yapılan büyük hacimlerdeki pekmezler, reçeller veya salamura işlemlerinin yapılması veya tahıl ve bakliyat depolaması amaçları ile kullanılabilmektedir.
Kırsal alanlarda genellikle polietilen tanklar kullanım görmektedir. Polietilen tanklar hafif olmaları ve en ekonomik fiyat etiketine sahip olmaları sebebiyle oldukça fazla kullanılırlar.
Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olmak üzere farklı farklı hammaddeler ile üretilmektedir. Bu üç hammadde de depo üretimine son derece uygun hammaddelerdir. Çünkü depolanan içeriğe herhangi bir etkisi yoktur. Bütün bulunan veriler yapılan ÜR-GE çalışmaları kapsamında bulunmuştur. Yeni bir depo satın aldığınızda, deponun iki yıl boyunca imalat hatalarına karşı garantisi bulunmaktadır. Bütün depolama ürünleri çevre ve sağlık yönetim sistemlerine uygun bir biçimde üretilmektedir.
Polietilen kullanılarak üretilen tanklar; polietilenin depo tasarımın kapsamında oluşturulan kalıplara dökülmesi sonucu üretilmektedir. Bu üretim şekline monoblok üretim denir. Bu üretim şekli sayesinde bu tanklar daha hızlı üretildiklerinden daha uygun bir fiyat etiketine sahip olurlar. Ayrıca yüzeyleri pürüzsüz olduğu için daha kolay temizlenebilir. Ebat çeşitliliği bakımından diğerlerinden ayrılarak çok büyük hacimli depolar üretilemez. Çeşitliliği 50 litre ile 25.000 litre arasındadır. Çalışma ısı oranı ise 50 dereceye kadardır.
Polyester kullanılarak üretilen depolar ise kimyasal dayanıklılıkları ile ön plana çıktığı için sanayi alanında ve üretim endüstrisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Üretim şeklinden ötürü yerinde montaj yapılabildiği gibi polyester reçine ve cam elyafın birleşmesi ile üretim yapılmaktadır. Ebat çeşitliliği bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olup 100.000 litreye kadar büyük tonajlı su deposu üretilebilmektedir. Nakliye amaçları doğrultusunda en çok polyester tanklar kullanılmaktadır. Çalışma ısı oranına baktığımızda ise 60 dereceye kadar dayanıklılık gösterebildiğini görmekteyiz. Açığa daha fazla ısı yayan kimyasal depolamaları için paslanmaz çelikten üretilen depoları tercih edebilirsiniz.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklarda ise sağlamlıkları ile çok konuşulmaktadır. Krom ve nikel karıştırılarak elde edilen ana malzemenin argon kaynağı ile birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir. Bu üretim şeklinden dolayı yerinde montaj yapılabilmektedir. 100.000 litreye kadar büyük hacimli depolar üretilebilir. Çalışma ısı oranı hususunda ise 80 dereceye kadar çalıştıkları için hemen hemen her içerik bu tanklarda depolanabilmektedir. Suya ve neme karşı dayanıklı olup, paslanmaz ve korozyona uğramaz.
Bu makalemizde de kırsal alanlarda neden büyük hacimli depoların kullanıldığını ve en çok hangi tarz depoların kullanıldığını kaleme almış olduk. Sizlerinde bu tanklardan bir tanesine sahip olmak bir telefon uzağındadır. Depo modellerini ise web sitemiz aracılığı ile inceleyebilirsiniz.