Bu tesisler, yerçekimi akışının mümkün olmadığı yerlerde atık suyun daha düşük kotlardan daha yüksek kotlara taşınmasında ayrılmaz bir bağlantı oluşturur. Bu sistemlerin merkezinde, her şeyi sorunsuz ve verimli hale getiren sağlam su tankları yer alır. Nitekim atık su terfi istasyonu için uygulanan bir depolama ürünü, olumsuz koşullara dayanması gerektiğinden güçlü olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunlar, polietilen veya paslanmaz çelik gibi yüksek kaliteli malzemeden üretilir, korozyona dayanıklı ve sağlam olmasını sağlar. Bu güç gereklidir çünkü tanklar her zaman çok aşındırıcı olabilen atık suya maruz kalır. Bu tanklar, istasyonun büyüklüğüne ve istasyonun aldığı atık su hacmine bağlı olarak farklı boyutlarda üretilebilir. Özelleştirilebilir kapasite, her istasyonun kendi özel gereksinimlerini etkin bir şekilde karşılayabilmesini sağlar. Atık suyun depolandığı bu tanklardan herhangi birinde sızıntı meydana gelirse, çevrenin kirlenme ihtimali olabilir. Bu nedenlerle, bir istasyonda kullanılan tanklar tamamen sızdırmaz halde üretilir.
Bu istasyonlarda yer alan tanklar, sızıntı ve kirlenmeyi önlemek için korozyona dayanıklı olmalıdır. Bu hususta polietilen tanklar, atık suyun bir parçası olan kimyasalların çoğuna karşı reaktif olmayan davranışları nedeniyle özellikle tercih edilir. Bu tanklar büyük hacimlerde suyun uyguladığı basınca ve toprak altına gömülmenin veya kötü ortamlara yerleştirilmenin fiziksel stresine dayanmak zorunda olduklarından, çok güçlüdür. Ayrıca paslanmaz çelik ve yüksek yoğunluklu polietilen tanklar sağlamlıkları nedeniyle mükemmel seçimlerdir. Bakımı kolay olan bu tankların bakımları her zaman yapılmalıdır. Çoğu tank, arıza süresini en aza indirmek ve bakım maliyetlerini düşürmek için kolayca temizlenecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır.
Atık suyun terfi edildiği bu istasyonları modern teknoloji üzerine kurmak önemlidir. Atık suyun, arıtma tesislerine verimli bir şekilde taşınmasını sağlarlar ve böylece yerleşim ve sanayi bölgelerinde atık birikimini önlerler. Birçok alanda bu şekilde kullanımı mevcuttur ancak farklı şekillerde kullanımı da bulunmaktadır. Bu şekilde kullanılmasının ana sebebi ise atık suyun arıtma tesislerine verimli bir şekilde taşınması, arıtılmamış kanalizasyonun çevreye taşmasını önleyerek ekosistemi ve halk sağlığını korur. Değişken topografyaya sahip şehirlerde veya arazilerde, yerçekimi atık su akışıyla tek başına başa çıkamaz. Terfi istasyonları, aksi takdirde yükseklik nedeniyle gelişmeye uygun olmayan alanların şehirleşmiş alanlar haline gelmesini de mümkün kılar.
Küçük yerleşim alanlarından büyük endüstriyel komplekslere kadar belirli yerler için tasarlanabilirler. Büyük ve küçük boyutlarda tasarlanabildiği için sistemlerin kendine özgü zorlukları olan herhangi bir yerde optimum performans sağlar. Neredeyse tüm modern istasyonlar, güvenilir çalışma sunan izleme ve kontrol sistemleriyle donatılmıştır. Bunlar, bir arıza durumunda uyarı veren ve belirli bir durumu ele almak için uygun düzeltici eylemleri otomatik olarak başlatabilen alarm sistemlerini içerir. Bunların yanında basit ve küçük sistemler de kullanılabilmektedir. Bu hususta ihtiyaçların çeşitliliği her geçen gün artmaktadır.
Atık suyu terfi veya uzaklaştıran bu istasyonlar, birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gerekli ekipmanlar kullanıldığında atık suyu alçak seviyeden, daha yüksek seviyelere çıkarmak amaçları doğrultusunda kullanılabilir çünkü bazı alanlarda atık su işlenerek, kullanılmaktadır. İstasyonun en önemli parçası ise su deposu modelleridir. Bir atık su pompalama istasyonunda kullanılan tankların birkaç önemli avantajı vardır. En temel kısmı, maruz kaldıkları çevresel koşullara karşı koyacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır. Polietilen veya paslanmaz çelik gibi yüksek mukavemetli malzemelerden özel olarak üretilir, korozyona karşı güçlüdür.
Bu tarz istasyonlar, bazı evlerin kanalizasyon olmaması nedeniyle kullanılmaktadır. Bu tür istasyonların yokluğunda, özellikle farklı topografyaya sahip bölgelerde akış tek başına yerçekimi ile yönetilemez. Bu nedenle atık suyun tahliye edilebilmesi için bazı pompaların kullanılması gerekir.
Endüstriyel bir bölgede, çok sayıda endüstriyel tesis, çok sayıda kimyasal madde ve kirlilik içeren çok sayıda atık su üretir. Yani, bu tür alanlarda pompa istasyonları, çevreye tehlikeli bir kirlilik olasılığı olmadan atık suyun ilgili arıtma tesislerine etkili bir şekilde taşınmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu tarz alanlarda atık suyun türüne uygun olarak, depolama ürünleri de kullanılmaktadır.
Yerel olarak kurulan altyapı sayesinde şehirleşmiş bölgelerin atık sularını yönetmesi daha kolaydır. Ancak herhangi bir altyapının olmadığı alanlarda bu tarz istasyonlar bu tür bölgelerin imdadına yetişebilir.
Yeni binaların veya altyapının geçici inşaat sahalarında atık suların toplandığı istasyonlar bulunabilir. Bu istasyonlar, sahada üretilen atık suyun yönetilmesini sağlayarak inşaat çalışmalarının kesintisiz devam etmesine ve çevrenin uyumlu kalmasına yardımcı olur.
Kamp alanları ve buna benzer diğer alanlarda da atık su toplamak amacıyla kullanılmaktadır. Bu tür alanlardaki istasyonlar, toplanan atık suyun tahliyesine yardımcı olarak turizm alanlarının temiz kalmasını sağlar.