Ülkemizin pek çok farklı alanda arıcılık yapılmaktadır. Arıcılıkla üretilen balın yüksek kalitede muhafaza edilebilmesi için uygun depolama tankının seçilmesi önemlidir. Bu kapsamda 2 tonluk su deposu modelleri kullanılabilir. Özellikle, yabancı maddelerin depodan içeri girmesini önleyecek şekilde deponun kapağı olması gerekmektedir. Piyasada polietilen, polyester ve paslanmaz çelikten üretilen tanklar kullanılmakta olup, her biri farklı özelliklere sahiptir. Balın kalitesini korumak için doğru tankın seçilmesi ve uygun depolama ortamının sağlanması şarttır. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar bu hususta çok fazla kullanılır ve temizlemesi kolaydır. Polyester kullanılarak üretilen tanklar büyük hacimli depolamaya, polietilen kullanılarak tanklar ise küçük hacimlerde kullanıma uygundur. Balın özelliklerinin bozulmaması için, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar en ideal tanklardır.
Bal depolamak için en uygun tanklar, korozyona dayanıklı ve hijyenik olan paslanmaz çelik tanklardır. Bu kapsamda bu depolar 500 litreden 100 tona kadar büyük kapasitelerde üretilebiliyor. Büyük depolara ekstra olarak merdiven de konuluyor ki, deponun kapağına daha rahat ulaşabiliyorsunuz. Pürüzsüz iç yapısı sayesinde temizliği kolaydır ve bakteri oluşumunu engeller. Bu depolar ışık ve sıcaklığın etkisine daha az duyarlıdır, balın kalitesini korur. Nitekim yalıtkan bir malzeme olduğu için ışık, deponun içerisine geçemez.
Küçük kapasitelerde arıcılık yapanlar için de bazı depolar bulunmaktadır. Bu kapsamda polietilen depolar kullanılabilir. Çünkü bu depolar oldukça uygun fiyatlı olmasının yanında hafif ve kullanımı kolaydır. Sadece bir elinizle depoyu kaldırıp, yerini değiştirebilirsiniz. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolar 50 litre ile 25 ton arasında ebatlarda üretilmektedir. Oldukça hızlı üretilir, sipariş verdikten sonra hemen satın alabilir ve kullanabilirsiniz. Bu depolar taşınması kolaydır ve balın depolaması için uygundur.
Polyester kullanılarak üretilen depolar da bazen arıcılıkta kullanılıyor. Ancak bizler polyester yerine polietilen tankların arıcılık için kullanılmasını daha uygun buluyoruz. Ancak isteyenler bu tankları da kullanabilir. Nitekim bu depolar uygun fiyatlı, dayanıklıdır ve büyük miktarda balın depolanmasında tercih edilen malzemedir. Nitekim 400 litreden başlayarak 100 tona kadar geniş bir hacim aralığında üretilebiliyor. Yüksek mukavemet ve uzun süreli depolamaya da uygundur.
Ülkemizde pek çok farklı şekilde arıcılık yapılıyor. Bazı yerlerde çam balı üretilirken, bazı yerlerde yayla balı üretiliyor. Bu balların depolanmasında ise su deposu modelleri kullanılıyor. Balın şeker içeriği yüksek ve raf ömrü uzundur, ancak uygun şekilde depolanmadığı takdirde şekerlenebilir. Özellikle depolama tanklarının içerisinde kalan tortu ve kirler, bal için olumsuz etki yaratabileceğinden düzenli temizlik yapılması büyük önem taşımaktadır. Bal depoladığınız deponun temiz tutulması sayesinde balın kalitesi korunabiliyor.
Tankta kalan bal veya nem mikrobiyal üreme riskini artırır. Nitekim sivrisinek, karınca gibi böcekler bal severler ve balın depolandığı tanka çekilirler. Bu sebeple bal depolamadan önce deponuzu iyice temizlemeniz önemlidir. Tankın içerisinde önceki hasattan kalan bal artıkları varsa, bu artıklar yeni bal ile karıştırmamak önemlidir. Eğer karışırsa depolanan balın tadını değiştirecektir. Balın yabancı maddelerle kirlenmesini önlemek için depolamadan önce iyice temizlenmesi gerekir.
Balın hoş bir aroması ve lezzeti vardır. Tankta kir kalması durumunda depoladığınız balın kalitesi bozulacak ve ürün değeri düşecektir. Özellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar pürüzsüz bir yüzeye sahip olduklarından hijyenik bir şekilde temizlenebiliyor. Bu kapsamda bal depolaması için bu depoların kullanılmasını öneriyoruz. Uygun temizlik yapılmazsa bal tankın içinde kristalleşerek temizlenmesi zorlaşır. Ayrıca polietilen ve polyester depolar içerisinde kir biriktikçe temizlenmesi daha zor olur, kazınması gerekir. Depo yüzeyini kazımak da depoya zarar verebilir. Bu nedenle uzun süre kullanılabilmeniz için düzenli olarak temizlenmeleri önemlidir.
Ülkemizde depolar pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bazılarının içerisinde gıda depolanırken, bazısının içerisinde kimyevi ürünler depolanıyor. Bu kapsamda depoların içerisinde her ne depolanırsa depolansın, temizlenmesi gerekmektedir. Hatta deponuzun her kullanımdan sonra temizlenmesi oldukça önemlidir. Temizliğe başlamadan önce deponuzu iyice boşaltın. Ardından oluşan birikintileri gidermek için ılık suyla ön temizlik yapın, gıdaya uygun bir deterjan kullanın ve iyice yıkayın. Ardından tamamen kurulayın ve içinde nem kalmamalı. Temizlik işlemi tamamen bundan ibarettir. Nitekim fabrikalarda bu depolar düzenli olarak temizleniyor.
Gıda üretimi veya depolaması yapılan yerlerde temizlik çok daha önemlidir. Çünkü gıda bozulabilir. Bu kapsamda deponun temizliği sayesinde depolanan gıdanın kalitesi korunabilecektir. Nitekim gıdanın temas ettiği her yüzeyin temiz olması önemlidir. Bu kapsamda paslanmaz çelik veya polietilen kullanılarak üretilen depolar çok fazla kullanılmaktadır. Bu depolar gıda temasına uygunluğu olduğu için kullanılır ancak bu depolar da temizlenmelidir. Temizlik deponuzun ömrünü uzatacaktır. Böylece depolarınızı çok daha uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.